Συχνά, πολλοί από εμάς και με αφορμή προσωπικές άσχημες εμπειρίες από το παρελθόν ή ιστορίες που φτάνουν στα αυτιά μας από τους οικείους ή ανθρώπους του ευρύτερου περιβάλλοντός μας οδηγούμαστε στη διαπίστωση ότι η επιλογή του σωστού οδοντιάτρου κάθε άλλο παρά εύκολη είναι.

n1Επιπροσθέτως, η υγεία του στόματός μας είναι αναπόσπαστα συνδεδεμένη με τη γενικότερη υγεία του οργανισμού μας όπως καταδεικνύουν τα αποτελέσματα εκατοντάδων ερευνών. Παραφράζοντας μια γνώστη ρήση, θα μπορούσαμε να πούμε ότι «το στόμα μας είναι ο καθρέφτης του σώματος μας».

Ποια είναι λοιπόν όσα θα πρέπει να έχουμε στο μυαλό μας όταν κάνουμε μια τέτοια επιλογή με δεδομένο ότι διακυβεύεται η υγεία και η ευζωία μας;

Καταρχάς, ένα από τα πιο σημαντικά πράγματα που πρέπει να λάβει κανείς υπόψη όταν επιλέγει έναν οδοντίατρο είναι το πόσο άνετα αισθάνεται μαζί του. Αισθάνεται ότι ο οδοντίατρος τον ακούει και κατανοεί τις ανησυχίες του; Νιώθει άνετα να μιλήσει για την κατάσταση του, να περιγράψει τα συμπτώματά του και να θέσει ερωτήσεις; Ο οδοντίατρος, όπως και όλο το προσωπικό του ιατρείου, θα πρέπει να είναι ευγενικό, φιλικό και να δείχνει σεβασμό στους ασθενείς.

Ένας καλός οδοντίατρος είναι πρόθυμος να δώσει πληροφορίες, να συζητήσει τις επιλογές και να απαντήσει σε ερωτήσεις σχετικά με τους κινδύνους και τα οφέλη των προτεινόμενων θεραπειών. Ακούει, αντιλαμβάνεται και προσπαθεί να δώσει λύσεις προσαρμοσμένες στις ανάγκες του κάθε ασθενούς. Εξηγεί λεπτομερώς και με σαφήνεια την κατάσταση, δίνει διαφορετικές επιλογές, παρουσιάζει εμπεριστατωμένα τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα καθεμιάς εξ’ αυτών και δεν προσπαθεί να κατευθύνει τον ασθενή. Είναι επίσης ιδιαιτέρως φιλικός απέναντι στους νευρικούς ή φοβικούς ασθενείς, τα παιδιά και τους ηλικιωμένους.

n2Πολύ σημαντικό ρόλο παίζει επίσης η οργάνωση του οδοντιατρείου. Ο χώρος θα πρέπει να είναι καλά οργανωμένος, καθαρός και τακτοποιημένος, άνετος και φιλόξενος. Οι κανόνες αντισηψίας και απολύμανσης τηρούνται με ευλάβεια. Σε κάθε ασθενή λαμβάνεται πλήρες ιστορικό και τηρείται αρχείο των συνεδριών και του περιεχομένου καθεμιάς εξ’ αυτών.

Επίσης, παρέχεται πάντα ένα γραπτό σχέδιο θεραπείας και εκτίμηση του κόστους των εργασιών. Είναι σημαντικό δε ο οδοντίατρος να είναι ενημερωμένος για τις επιστημονικές και τις τεχνολογικές εξελίξεις στο χώρο της οδοντιατρικής και να διαθέτει εξοπλισμό ώστε να τις εφαρμόζει (λέιζερ, ψηφιακή φωτογράφηση, ψηφιακή ακτινογραφία, ενδοστοματική κάμερα, δίκτυο υπολογιστών κτλ).

Στους βασικούς παράγοντες επιλογής θα πρέπει να συγκαταλέγονται οι σπουδές, τα προσόντα και η κλινική εμπειρία του οδοντιάτρου. Η ραγδαία εξέλιξη της οδοντιατρικής, σε επίπεδο τεχνικών, τεχνολογίας, συστημάτων και υλικών μάλιστα έχει καταστήσει σε πολλές περιπτώσεις αναγκαία την εξειδίκευση. Η ύπαρξη εξειδικευμένων ατόμων στα διαφορετικά πεδία της οδοντιατρικής καθιστά τη διαδικασία ευκολότερη για τον ασθενή και εγγυάται την ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών.

Σίγουρα η επιλογή ενός οδοντιάτρου δεν πρέπει να γίνεται με κριτήριο την απόσταση. Αυτός που μας βολεύει και μας εξυπηρετεί γιατί είναι κοντά δε σημαίνει ότι μπορεί να μας παράσχει και την ποιότητα των υπηρεσιών που έχουμε ανάγκη.

Η επιλογή επίσης δεν μπορεί να είναι τυχαία ή με κριτήριο αποκλειστικά το κόστος. Σαφώς, στις περιόδους που διανύουμε η οικονομική επιβάρυνση μιας οδοντιατρικής παρέμβασης είναι ενδεχομένως για τους περισσότερους από εμάς ένα ακόμη «αγκάθι» στον προϋπολογισμό του νοικοκυριού, αυτό που πρέπει όμως να έχουμε στο μυαλό μας είναι αυτό που διακυβεύεται.

Και το τίμημα μιας κακής επιλογής είναι πολύ βαρύ όταν αφορά σε θέματα βαρύνουσας σημασίας όπως αυτό της υγείας. Άλλωστε, οποιαδήποτε σωστή οδοντιατρική παρέμβαση είναι στην ουσία μια επένδυση˙ είναι μια εργασία με διάρκεια και αντοχή στο χρόνο κάτι που εγγυάται ότι η διαδικασία δε θα χρειαστεί να επαναληφθεί και κατ’ επέκταση να μας επιβαρύνει για άλλη μια φορά οικονομικά στο εγγύς μέλλον.

Οι συστάσεις είναι επίσης σημαντικό κριτήριο για την επιλογή του κατάλληλου οδοντιάτρου. Ωστόσο, αυτές έχουν μεγαλύτερη αξία όταν δίνονται από άτομα που κάποιος γνωρίζει καλά και εμπιστεύεται την γνώμη τους (συγγενείς, συνάδελφοι, ο γιατρός ή ο φαρμακοποιός του).

Τέλος, καλό είναι να αποφεύγει κανείς οδοντιάτρους που προσφέρουν πολύ χαμηλές τιμές σε σχέση με το μέσο όρο, που δίνουν υποσχέσεις και εγγυήσεις για μια ζωή, που προσαρμόζουν τη θεραπεία στις επιθυμίες και μόνο του ασθενούς μη λαμβάνοντας υπόψη τις ανάγκες ή τους ενδεχόμενους περιορισμούς, καθώς και εκείνους που παρουσιάζονται με υπερβολικούς ισχυρισμούς σαν ειδικοί σε όλους τους τομείς της οδοντιατρικής.

Δε χρειάζεται κανείς να επιλέξει τον πρώτο οδοντίατρο που θα του συστήσουν ή που θα επισκεφθεί. Είναι προτιμότερο να επισκεφθεί περισσότερους οδοντιάτρους ώστε να επιλέξει τελικά εκείνον που με τον οποίο θα αισθάνεται πιο άνετα, του εμπνέει εμπιστοσύνη και θεωρεί ότι ταιριάζει καλύτερα στις ανάγκες του.