Τα τελευταία χρόνια στους κόλπους της Οδοντιατρικής συζητείται έντονα και εφαρμόζεται η έννοια της Μορφοψυχολογίας.

Σύμφωνα με αυτήν, τα δόντια που δημιουργούνται για κάθε ασθενή θα πρέπει να αποτελούν εξατομικευμένες μορφές που εκφράζουν την αίσθηση της ταυτότητας του κάθε ατόμου.

Με αυτή την έννοια ο οδοντίατρος καλείται κατά τη θεραπεία να συνδυάσει το άρτιο αισθητικό αποτέλεσμα με την προσωπικότητα και τις επιθυμίες του ασθενούς.

 


img1

Όταν παρατηρούμε τα πρόσθια δόντια του ασθενούς νοητά σχεδιάζουμε κάποιες γραμμές που αποτελούν αρχετυπικά σύμβολα, κάτι που σημαίνει ότι οι όποιες παρεκκλίσεις ή παραλλαγές στη σύνθεσή τους προκαλούν στον παρατηρητή διαφορετικά κάθε φορά συναισθήματα.

Υπάρχουν, όπως έχει προαναφερθεί, 4 βασικά σχήματα δοντιών: ορθογώνιο, τριγωνικό, οβάλ και τετράγωνο, με κάποιες πιθανές παραλλαγές.

img2 768x565

Κάθετες, οριζόντιες, κεκλιμμένες, ευθείες και καμπύλες γραμμές αλληλοεπιδρούν με άπειρους τρόπους και δημιουργούν τη μεγάλη ποικιλία των σχημάτων των φυσικών δοντιών. Αυτές οι γραμμές εμπεριέχουν τη δική τους δύναμη έκφρασης και συναισθηματικής σημασίας που μπορεί να αναλυθεί ως εξής:

  • Οι κάθετες ευθείες γραμμές αντιπροσωπεύουν την ισχύ, τη δύναμη και την αρρενωπότητα.

  • Οι οριζόντιες ευθείες γραμμές εκφράζουν παθητικότητα, ηρεμία και ισορροπία.

  • Οι κεκλιμμένες ευθείες γραμμές εκφράζουν δυναμισμό, κίνηση και χαρά.

  • Οι καμπύλες εκφράζουν ευγένεια, λεπτότητα, θηλυκότητα και αισθησιασμό.

Με βάση λοιπόν τη μορφοψυχολογία υπάρχουν 4 βασικοί τύποι προσωπικότητας που αντιπροσωπεύονται από διαφορετικό κάθε φορά σχεδιασμό και διευθέτηση των προσθίων δοντιών.

img3

img4 768x505

Επιθετικό χαμόγελο

Αυτό το χαμόγελο αποπνέει αυτοπεποίθηση. Οι κεντρικοί, οι πλάγιοι και οι κυνόδοντες έχουν τετράγωνο σχήμα έτσι ώστε να δημιουργήσουν ένα χαμόγελο που είναι διεκδικητικό και ενεργητικό. Αυτό το χαμόγελο βοηθά το άτομο να προβάλει μια αίσθηση ηγεσίας, αποφασιστικότητας και ικανότητας.

epithetiko-xamogelo-300x300.png
orimo-xamogelo-300x300.png

Ώριμο χαμόγελο

Με τετράγωνους και μεγάλους κεντρικούς κι ελαφρώς μικρότερους πλαγίους αυτό το χαμόγελο είναι παρόμοιο με το επιθετικό. Οι κυνόδοντες έχουν στρογγυλεμένες άκρες που δημιουργούν μια λιγότερο επιθετική εμφάνιση, ενώ εξακολουθεί να προβάλλει την εικόνα της εξασφαλισμένης ικανότητας.

Ενεργητικό χαμόγελο

Το ενεργητικό χαμόγελο είναι γεμάτο ενέργεια. Οι κεντρικοί και οι πλάγιοι είναι τετράγωνοι με ελαφρώς μειωμένο το μέγεθος των δεύτερων. Οι κυνόδοντες και προγόμφιοι έχουν μυτερό σχήμα για να προσδώσουν μια αίσθηση ατόμου με σαφείς στόχους.

energitiko-xamogelo-300x300.png
despozon-xamogelo-300x300.png

Δεσπόζον χαμόγελο

Αυτό το χαμόγελο διατηρεί τους τετράγωνους και μεγάλους κεντρικούς, ενώ οι πλάγιοι εμφανίζονται μικρότεροι και αποστρογγυλεμένοι. Ταιριάζει συνήθως καλά σε άτομα με γωνιώδες πηγούνι και
όχι μεγάλο μήκος του προσώπου. Όπως και στο ενεργητικό χαμόγελο κυνόδοντες και προγομφίοι έχουν μυτερό σχήμα για να δημιουργούν αίσθηση αυτοπεποίθησης.

Εστιασμένο χαμόγελο

Είναι πολύ δημοφιλές. Συνδυάζει τους τετράγωνους κεντρικούς,με κοντούς πλαγίους και στρογγυλεμένους κυνόδοντες. Αυτό το χαμόγελο συνδυάζει μερικά από τα καλύτερα χαρακτηριστικά του επιθετικού και του δεσπόζοντος τύπου με ένα πιο φιλόξενο και φιλικό χαρακτήρα.

estiasmeno-xamogelo-300x300.png
fisiko-xamogelo-300x300.png

Φυσικό χαμόγελο

Ο τύπος αυτός είναι δημοφιλής επειδή δημιουργεί ένα όμορφο χαμόγελο, διατηρώντας παράλληλα έναν οργανικό χαρακτήρα. Οι αποστρογγυλεμένοι κεντρικοί δόντια σε συνδυασμό με τους κοντούς αποστρογγυλεμένους πλαγίους δίπλα σε ανατομικούς κυνόδοντες και προγομφίους. Αυτό είναι το χαμόγελο για όποιον θέλει οι γύρω του να παρατηρήσουν ότι δείχνει νεότερος, αλλά χωρίς να μπορούν να προσδιορίσουν τι πραγματικά έχει αλλάξει και τους δημιουργεί αυτή την αίσθηση.

Χαμόγελο του Χόλυγουντ

Αυτό είναι ένα χαμόγελο που θαμπώνει! Οι κεντρικοί, οι πλάγιοι και οι κυνόδοντες έχουν όλοι τετράγωνή εγγύς κοπτική γωνία (μπροστινή) και αποστρογγυλεμένη την άπω κοπτική γωνία (πίσω). Οι πλάγιοι είναι ελαφρώς μακρύτεροι και οι κυνόδοντες πιο επίπεδοι. Αυτό είναι ο τέλειος σχεδιασμός για άτομα με πλατύ χαμόγελο, που αποκαλύπτει μεγάλο αριθμό δοντιών.

xamogelo-tou-xolywood-300x290.png
leitourgiko-xamogelo-300x300.png

Λειτουργικό χαμόγελο

Οι κεντρικοί και οι πλάγιοι είναι όπως σε αυτό του Χόλυγουντ, ενώ οι κυνόδοντες ήπια ανατομικοί (κωνικοί). Ταιριάζει σε ανθρώπους με μακρύ και λεπτό πρόσωπο.

Ενισχυμένο χαμόγελο

Αυτό είναι ένα από τα αγαπημένα των ανθρώπων που θέλουν ένα όμορφο χαμόγελο, αλλά δεν θέλουν να φαίνεται πολύ «αισθητικό». Οι κεντρικοί και οι πλάγιοι έχουν ανάλογο σχήμα με αυτό των δύο προηγούμενων τύπων με τη διαφορά ότι έχει μειωθεί το μήκος των δεύτερων. Οι κυνόδοντες έχουν αποστρογγυλεμένο σχήμα. Είναι ιδανικό για τα άτομα που θέλουν μια εξαιρετική, κομψή εμφάνιση.

enisximeno-xamogelo-300x300.png
amvlimeno-xamogelo-298x300.png

Αμβλυμμένο χαμόγελο

Είναι φιλόξενο και φιλικό. Οι αποστρογγυλεμένοι κεντρικοί και πλάγιοι βρίσκονται σε τέλεια αναλογία με τους κυνόδοντες και τους προγομφίους και δημιουργούν μια αίσθηση αρμονίας και ισορροπίας. Είναι εξαιρετικά δημοφιλές σε δραστήριους επαγγελματίες που θέλουν να έχουν μια νεανική και θελκτική εμφάνιση.

Οβάλ χαμόγελο

Τα στρογγυλεμένα άκρα σε όλα τα δόντια κάνουν αυτό το χαμόγελο ιδανικό για πιο κοντά πρόσωπα με καμπύλες και λιγότερο γωνιώδη χαρακτηριστικά. Οι κυνόδοντες έχουν επιμηκυνθεί για να εξομαλύνουν τις αναλογίες και δημιουργούν μια ήπια εμφάνιση. Αυτό το χαμόγελο δημιουργεί μια διάθεση ευτυχίας, ευγένειας και ζεστασιάς.

oval-xamogelo-300x300.png
neaniko-xamogelo-300x300.png

Νεανικό χαμόγελο

Αυτό το χαμόγελο μπορεί να αφαιρέσει χρόνια από την εμφάνισή σας. Οι αποστρογγυλεμένοι κεντρικοί δίπλα στους αποστρογγυλεμένους και κοντύτερους πλαγίους τονίζουν το περίγραμμα των κυνοδόντων και των προγομφίων. Η διαφάνεια που προστίθεται στα κοπτικά άκρα των δοντιών κάνει αυτό το χαμόγελο που θυμίζει την αρχή της ενηλικίωσης. Οι δραστήριοι και ζωηροί άνθρωποι αναδεικνύουν με αυτό το χαμόγελο την προσωπικότητά τους.

Όπως γίνεται αντιληπτό από την παρακάτω εικόνα κάποιοι από αυτούς τους τύπους χαμόγελων θεωρούνται πιο θηλυκοί, κάποιοι πιο αρρενωποί, ενώ οι περισσότεροι ταιριάζουν τόσο σε ανδρικά όσο και σε γυναικεία πρόσωπα.

Από όσα προαναφέρθηκαν γίνεται αντιληπτό ότι στις μέρες μας ο οδοντίατρος έιναι σε θέση να ενσωματώσει στο σχεδιασμό των δοντιών χαρακτηριστικά που επιθυμεί ο ασθενής. Ο εξειδικευμένος στο σχεδιασμό του χαμόγελου οδοντίατρος (smile designer) είναι σε θέση να αξιολογήσει σωστά και να εργαστεί έτσι ώστε το χαμόγελο του καθενός από εμάς να δημιουργεί την επιθυμητή πρώτη εντύπωση.

Πηγή