Εμφυτευματολογία
Εμφυτευματολογία ονομάζεται ο τομέας της οδοντιατρικής που ασχολείται με την αποκατάσταση της έλλειψης ενός ή περισσοτέρων δοντιών με τη χρήση οστεοενσωματούμενων εμφυτευμάτων.
Η τοποθέτηση των εμφυτευμάτων αποτελεί τη συντηρητικότερη μέθοδο αντικατάστασης των χαμένων δοντιών, καθώς δεν απαιτεί το τρόχισμα διπλανών υγιών δοντιών, όπως γίνεται κατά την τοποθέτηση γέφυρας.
Επιπρόσθετα προλαμβάνει την απώλεια οστού που πραγματοποιείται στην περιοχή της εξαγωγής των δοντιών, κάτω από μια γέφυρα ή μία τεχνητή οδοντοστοιχία.
Η στοματική αποκατάσταση με τη χρήση οδοντικών εμφυτευμάτων αποτελεί μια αξιόπιστη λύση ακόμα και για όλη τη διάρκεια της ζωής του ασθενούς με την προϋπόθεση βέβαια του άρτιου σχεδιασμού, τοποθέτησης και συντήρησης.
Γενικά, η επιτυχία της χειρουργικής τοποθέτησης του ενδοοστικού τμήματος αγγίζει το 96%, ενώ η επιβίωση των επιεμφυτευματικών προσθετικών αποκαταστάσεων μπορεί να ξεπεράσει τα 15 χρόνια.
Το εμφύτευμα αποτελεί στην ουσία υποκατάστατο της ρίζας του δοντιού.
Αποτελεί μια κατασκευή από τιτάνιο ή κράμα τιτανίου κυλινδρικού ή κωνικού σχήματος που εμφυτεύεται στο οστό της γνάθου (ενδοοστικό τμήμα).
Το υλικό κατασκευής των εμφυτευμάτων εγγυάται τόσο τη βιοσυμβατότητά τους (δεν προκαλούν τοξικές αντιδράσεις), όσο και την μετά την πάροδο ορισμένων εβδομάδων ή μηνών ενσωμάτωση τους στο οστό των γνάθων (οστεοενσωμάτωση).
Μετά την ολοκλήρωση της οστεοενσωμάτωσης ένας μικρός σύνδεσμος που ονομάζεται εμφυτευματικό κολόβωμα τοποθετείται (κοχλιώνεται) στην κορυφή του εμφυτεύματος.
Πάνω στο κολόβωμα εν συνεχεία τοποθετείται η τελική επιεμφυτευματική αποκατάσταση (στεφάνη, γέφυρα, οδοντοστοιχία).
Θεωρητικά όλοι οι ασθενείς με απώλειες φυσικών δοντιών είναι υποψήφιοι για τοποθέτηση εμφυτευμάτων. Ωστόσο, υπάρχουν περιπτώσεις που η τοποθέτησή τους θεωρείται επισφαλής ή και αντενδείκνυται.
Αυτές αφορούν κυρίως ασθενείς με ιστορικό συγκεκριμένων νοσημάτων (νοσήματα αίματος, σακχαρώδης διαβήτης μη ελεγχόμενος, καρκίνος, αυτοάνοσα νοσήματα, σοβαρές καρδιαγγειακές παθήσεις, ανοσοανεπάρκειες, νοσήματα οστών, κτλ), και ιστορικό θεραπειών ή λήψης φαρμάκων (χημειοθεραπεία, ακτινοθεραπεία, ανοσοκατασταλτικά, διφωσφονικά).
Τα εμφυτεύματα δεν ενδείκνυνται επίσης σε άτομα που δεν μπορούν να διατηρήσουν καλή στοματική υγιεινή ή που εμφανίζουν νοσήματα που επηρεάζουν την ικανότητά τους να φροντίζουν τα εμφυτεύματα.
Το κάπνισμα αποτελεί επιβαρυντικό παράγοντα για την πρόγνωση των εμφυτευμάτων με τα ποσοστά επιτυχίας στους καπνιστές να εμφανίζονται μειωμένα κατά 5%-10% σε σχέση με τους μη καπνιστές.
Επιπλέον, σημαντικό επιβαρυντικό παράγοντα πρόγνωσης μπορεί να αποτελεί το υπάρχον οστικό υπόστρωμα (ανεπαρκής ποσότητα και φτωχή ποιότητα οστού).
To Ραντεβού σας
Συμπληρώστε την ηλεκτρονική φόρμα και εύκολα, γρήγορα και με ένα μόνο κλικ προγραμματίστε άμεσα τη δική σας επίσκεψη.
Η γραμματεία μας θα σας επιβεβαιώσει την ισχύ του ραντεβού σας.
Ψηφιακές λύσεις στα Εμφυτεύματα
Με τη χρήση ενδοστοματικού σαρωτή μπορεί να γίνει επίσης λήψη αποτυπώματος κατά το σχεδιασμό της τοποθέτησης εμφυτευμάτων.
Εν συνεχεία γίνεται αλληλεπίθεση των πληροφοριών που σχετίζονται με τα δόντια και τα ούλα, και που λαμβάνονται από την ενδοστοματική σάρωση, με εκείνες που σχετίζονται με τα οστά και που αποκτώνται μέσω τομογραφίας με ακτίνες λέιζερ χαμηλής δόσης (CBCT).
Είναι επομένως δυνατός ο σχεδιασμός της βέλτιστης δυνατής τοποθέτησης εμφυτευμάτων με χρήση λογισμικού ώστε να εξασφαλιστεί μια απόλυτα ελεγχόμενη και καθοδηγούμενη χειρουργική επέμβαση.
Τα δεδομένα του σχεδιασμού μεταφέρονται σε ένα χειρουργικό οδηγό που μπορεί να κατασκευαστεί φυσικά με διάφορους τρόπους και διαφορετικά υλικά.
Αυτός ο οδηγός θα βοηθήσει τον χειρούργο να τοποθετήσει σωστά τα εμφυτεύματα, χωρίς αναπέταση κρημνού (τομές και συρραφή των ούλων).