Η στοματική υγεία είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με τη σωματική μας υγεία, αλλά και με την ψυχική μας ισορροπία και την κοινωνική μας ζωή.

odigies stomygeias

Ως καθρέφτης της υγείας μας λοιπόν το στόμα αξίζει της προσοχής και της φροντίδας μας.

Ακολουθώντας μερικούς απλούς κανόνες μπορείτε να εξασφαλίσετε την υγεία του και την καλή λειτουργία του.

  • Βουρτσίζετε τα δόντια σας τουλάχιστον 2 φορές την ημέρα για τουλάχιστον 2-3 λεπτά με φθοριούχο οδοντόκρεμα και χρησιμοποιείτε οδοντικό νήμα μία φορά την ημέρα.

  • Χρησιμοποιείτε πάντα μέτρια ή μαλακή οδοντόβουρτσα και τοποθετήστε την με γωνία ώστε οι θύσανοι (τρίχες) της να πιέζονται ελαφρά μεταξύ ούλων και δοντιών και κάντε μικρές επιτόπιες δονήσεις τόσο στις εξωτερικές όσο και στις εσωτερικές επιφάνειες των δοντιών. Εν συνεχεία, με ήπιες παλινδρομικές κινήσεις (μπρος πίσω) βουρτσίστε τις μασητικές επιφάνειες.

  • Βουρτσίστε μαλακά και τη γλώσσα σας με κίνηση από πίσω προς τα εμπρός για να απομακρύνετε τα μικρόβια και να φρεσκάρετε την αναπνοή σας.

  • Ολοκληρώστε με τη χρήση οδοντικού νήματος (βίντεο) ή άλλων μέσων μεσοδοντίου καθαρισμού (βουρτσάκια) για τον καθαρισμό των περιοχών στις οποίες δε φτάνει η οδοντόβουρτσα (μεσοδόντιες περιοχές) και στοματικού διαλύματος (φθοριούχου ή χλωρεξιδίνης 0,12% ή 0,20%) ανάλογα με τις οδηγίες του οδοντιάτρου σας.

  • Ρωτήστε τον οδοντίατρό σας για την ανάγκη τοπικής εφαρμογής φθορίου (φθορίωσης) στο οδοντιατρείο ή χρήσης στο σπίτι κάποιου εξειδικευμένου προϊόντος (διάλυμα ή ζελέ) με φθόριο ή χλωρεξιδίνη για επιπλέον προστασία από την τερηδόνα ή φλεγμονή των ούλων (ουλίτιδα/περιοδοντίτιδα) αντίστοιχα.

  • Αντικαταστήστε την οδοντόβουρτσά σας κάθε 3 μήνες ή και νωρίτερα, εάν διαπιστώσετε ότι έχει υποστεί φθορά.

  • Ακολουθήστε ισορροπημένη διατροφή. Αποφεύγετε τις ζαχαρούχες τροφές, ιδιαίτερα στα ενδιάμεσα των γευμάτων . Όταν τρώτε ζαχαρούχες τροφές προτιμήστε να τις τρώτε μαζί με τα κυρίως γεύματα, για να μειώνετε την έκθεση των δοντιών σας στα οξέα.

  • Τα εσπεριδοειδή και οι χυμοί τους (π.χ. η πορτοκαλάδα) περιέχουν κιτρικό οξύ, που προκαλεί διάβρωση των δοντιών. Το ίδιο συμβαίνει και με τα ανθρακούχα ροφήματα (αναψυκτικά, ενεργειακά ποτά). Γι’ αυτό, συνίσταται το ξέπλυμα του στόματος με νερό μετά την πόση τους αλλά χωρίς βούρτσισμα.

  • Οι τσίχλες χωρίς ζάχαρη είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να αυξηθεί η παραγωγή σάλιου μετά από ένα γεύμα ή ένα σνακ (το σάλιο διευκολύνει την απομάκρυνση των υπολειμμάτων τροφής και την επαναμεταλλικοποίηση των οδοντικών επιφανειών).

  • Η υπερβολική κατανάλωση καφέ και άλλων χρωμογόνων ροφημάτων (coca-cola) χρωματίζει (κιτρινίζει) το σμάλτο των δοντιών. Το ίδιο συμβαίνει και με τη νικοτίνη του τσιγάρου. Επιπλέον, το κάπνισμα αποτελεί παράγοντα κινδύνου για την εκδήλωση περιοδοντίτιδας.

  • Οι τακτικές επισκέψεις στον οδοντίατρο κάθε έξι μήνες είναι απαραίτητες για τη διατήρηση της στοματικής σας υγείας. Ένας επαγγελματικός οδοντικός καθαρισμός θα απομακρύνει την τρυγία που δεν μπορείτε να αφαιρέσετε μόνοι σας, ενώ ο οδοντίατρος μπορεί να δώσει συμβουλές για το βούρτσισμα και τη χρήση νήματος και να σας δείξει περιοχές που χρειάζονται βελτίωση στη ρουτίνα της στοματικής υγιεινής. 

Το στόμα μας αποτελεί την πρώτη μας σύνδεση με τον κόσμο και την τελευταία μας. Είναι η περιοχή της αναπνοής,  το σπήλαιο που φωλιάζει η γλώσσα, το βασίλειο των δοντιών. Αυτά τα δόντια που χαλούσαν και πονούσαν από τις προϊστορικές ακόμα εποχές, αυτά εξακολουθούν να μας βασανίζουν σήμερα.

Τα δόντια που λευκαίνονται και ισιώνουν. Τα δόντια που μπορεί να εξαχθούν. Τα δόντια που υπομένουν περισσότερο από τα οστά, που αντέχουν τις πυρκαγιές, τις πλημμύρες, το χρόνο. Τα δόντια που μας ταυτοποιούν, διασκορπισμένα σε ερήμους, θαμμένα σε σπηλιές.

Αυτά τα δόντια αξίζουν τη φροντίδα και την προσοχή μας γιατί πολύ απλά κρατούν κλειδωμένη στο σμάλτο τους την ιστορία του καθενός μας, την ταυτότητα και τη μοναδικότητά του.

Κάθε μέρα τα δόντια σας χρειάζονται μόνο 4 από τα 1440 λεπτά του διαθέσιμου χρόνου σας! Μην τους τα στερείτε!