myths_implants.jpg

Αν και η τοποθέτηση οδοντικών εμφυτευμάτων αποτελεί μια εξαιρετικά αποτελεσματική και ασφαλή οδοντιατρική θεραπεία, η χρήση τους αποτελεί δυστυχώς μια όχι και τόσο διαδεδομένη επιλογή θεραπείας, κυρίως λόγω των μύθων, των παρανοήσεων και της παραπληροφόρησης που καλλιεργούνται, εσκεμμένα ή μη,  και που εμποδίζουν χιλιάδες ανθρώπους να πάρουν την απόφαση να προχωρήσουν σε θεραπεία με οδοντικά εμφυτεύματα και να αλλάξουν τη ζωή τους προς το καλύτερο.

Σήμερα, μαζί, βήμα-βήμα πάμε να διασαφηνίσουμε όσα ψιθυρίζονται και να καταρρίψουμε 5 από τους πιο διαδεδομένους μύθους σχετικά με τα εμφυτεύματα.

1. Τα εμφυτεύματα πονάνε

Η χειρουργική επέμβαση τοποθέτησης εμφυτευμάτων θεωρείται μικρή επέμβαση στοματικής χειρουργικής και οι περισσότεροι ασθενείς περιγράφουν τη διαδικασία ως πολύ λιγότερο επώδυνη από την εξαγωγή των δοντιών. Στην πραγματικότητα, η διαδικασία τοποθέτησης είναι εντελώς ανώδυνη εφόσον πραγματοποιείται υπό τοπική αναισθησία, ενώ μετά την παρέλευσή της μπορεί να υπάρξει κάποια προσωρινή ενόχληση, εύκολα ελεγχόμενη με τα συνήθη αναλγητικά (παυσίπονα). Σε αντίθεση με όσα πιστεύει ο περισσότερος κόσμος, το οστό των γνάθων στο οποίο και τοποθετείται το εμφύτευμα έχει ελάχιστους νευρικούς υποδοχείς πόνου και κατ’ επέκταση δεν πονάει.

Η όποια δυσφορία μετά την επέμβαση οφείλεται σε μικρές κακώσεις των μαλακών ιστών (ούλων) κατά τη διάρκεια της επέμβασης, οι οποίες ελαχιστοποιούνται όταν η τοποθέτηση γίνεται από έμπειρο οδοντίατρο και με τη χρήση προηγμένων τεχνολογικών μέσων.

Οι περισσότεροι ασθενείς επιστρέφουν στις καθημερινές τους δραστηριότητες εντός 24-48 ωρών.

mithos1_emfitevmata.jpg

2. Ο οργανισμός μου μπορεί να μη δεχτεί τα εμφυτεύματα

Ας συμφωνήσουμε στο εξής: ένα βιοσυμβατό υλικό στο σώμα δεν μπορεί ποτέ να έχει 100% επιτυχία. Ωστόσο, στην περίπτωση των οδοντικών εμφυτευμάτων αναφέρονται ποσοστά επιτυχίας της τάξης του 97-98%, το υψηλότερο ποσοστό στον τομέα των βιοσυμβατών υλικών, χάρη στις συνεχείς διαδικασίες έρευνας και ανάπτυξης στο συγκεκριμένο τομέα. Κατά συνέπεια, τα περισσότερα εμφυτεύματα εγκαθίστανται γρήγορα στο στόμα και λειτουργούν κανονικά σε έναν υγιή ασθενή και χωρίς σοβαρές ενδοκρινικές ή μεταβολικές διαταραχές. Άλλωστε, ο έμπειρος στην τοποθέτηση εμφυτευμάτων οδοντίατρος είναι σε θέση να σας πει αν στην περίπτωσή σας υπάρχουν συνθήκες ή παράγοντες που μπορεί να επηρεάσουν την πρόγνωση ενός εμφυτεύματος.

Με άλλα λόγια: αν δεν υφίστανται καταστάσεις ή νοσήματα που επηρεάζουν δυσμενώς την πρόγνωση, και εφόσον τηρηθούν αυστηρά τα πρωτόκολλα τοποθέτησης και αποκατάστασης, ο οργανισμός σας δεν έχει κανένα λόγο να μη «δεχτεί» ένα εμφύτευμα.

mithos2_implants.jpg

3. Οι ηλικιωμένοι δεν είναι καλοί υποψήφιοι για οδοντικά εμφυτεύματα

Αν και υπάρχουν περιορισμοί ηλικίας στην τοποθέτηση εμφυτευμάτων, αυτοί δεν αφορούν τις μεγάλες αλλά τις μικρές ηλικίες. Εμφυτεύματα δεν μπορούν να τοποθετηθούν σε εφήβους και νέα άτομα στα οποία δεν έχει ολοκληρωθεί η ανάπτυξη. Συνεπώς κάποιος μπορεί να είναι πολύ νέος για οδοντικά εμφυτεύματα, δεν μπορεί όμως ποτέ να είναι πολύ μεγάλος! Περιορισμούς στην τοποθέτηση των εμφυτευμάτων δε θέτει η ίδια η ηλικία, αλλά η υγεία και η φυσική κατάσταση του ατόμου.  Γι’ αυτό, ακόμη και άνθρωποι που διανύουν την 9η δεκαετία της ζωής τους έχουν υποβληθεί σε επιτυχή θεραπεία με οδοντικά εμφυτεύματα.

Οι ηλικιωμένοι έχουν ανάγκη να παραμένουν κοινωνικοί, να τρώνε καλά και να μοιράζονται υπέροχες στιγμές με την οικογένεια και τους φίλους χωρίς την αμηχανία και τις δυσκολίες που σχετίζονται με τη χρήση οδοντοστοιχιών. Η ποιότητα ζωής είναι ιδιαίτερα σημαντική στις μεγαλύτερες ηλικίες και βελτιώνεται δραματικά με τη χρήση εμφυτευμάτων επιτρέποντας σε άτομα αυτής της ηλικίας να υιοθετούν πιο «δραστήριους» και αναζωογονητικούς τρόπους ζωής.

ilikiomenos_emfiteumata.jpg

4. Τα εμφυτεύματα φαίνονται ψεύτικα

Δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι πολύς κόσμος πιστεύει ότι τα εμφυτεύματα φαίνονται ψεύτικα και γίνονται εύκολα αντιληπτά από τους γύρω. Η χρήση της φράσης "οδοντικό εμφύτευμα τιτανίου" μπορεί να αποτελεί την αιτία της σύγχυσης προκαλώντας την εντύπωση ότι τα εμφυτεύματα έχουν ορατό μέταλλο. Στην πραγματικότητα, το τμήμα τιτανίου του ονόματός τους αναφέρεται στην "ρίζα" του εμφυτεύματος, το οποίο είναι μέσα στην ούλα σας.

Το ορατό μέρος του εμφυτεύματος ονομάζεται στεφάνη και κατασκευάζεται από προηγμένα κεραμικά υλικά των οποίων το χρώμα και το σχήμα προσαρμόζεται ώστε να ταιριάζει με τα πραγματικά δόντια σας.

alithina_dontia.jpg

5. Όλα τα εμφυτεύματα είναι τα ίδια επομένως είναι λογικό να προτιμήσω αυτά που έχουν την καλύτερη τιμή

Σε έναν τέλειο κόσμο, αυτή η δήλωση θα ήταν αλήθεια και κάθε οδοντίατρος εκεί έξω θα παρείχε την καλύτερη ποιοτικά θεραπεία σε κάθε ασθενή. Δυστυχώς, αυτό δεν συμβαίνει. Σε μια προσπάθεια να κερδίσουν το παιχνίδι τιμών και να μειώσουν το κόστος, ορισμένοι καταφεύγουν σε πρακτικές αθέμιτες και κυρίως επικίνδυνες. Χρησιμοποιούν υλικά χαμηλότερης ποιότητας για τα εμφυτεύματα και τις προσθετικές τους αποκαταστάσεις, με αποτέλεσμα εμφυτεύματα που αποτυγχάνουν, δε λειτουργούν ή δε διαρκούν όπως πρέπει. Πολύ συχνά, ασθενείς που ακολουθούν την τακτική επιλογής με βάση το κόστος διαπιστώνουν ότι πληρώνουν περισσότερο μακροπρόθεσμα για αντικαταστάσεις και διορθωτικές εργασίες.

Όλοι οι οδοντίατροι δεν είναι οι ίδιοι. Πριν προβείτε σε οποιαδήποτε ενέργεια, ρωτήστε, ψάξτε, ενημερωθείτε. Βεβαιωθείτε ότι έχετε ελέγξει την κατάρτιση και τις σπουδές του οδοντιάτρου που θα επιλέξετε και, αν είναι δυνατόν, τις μαρτυρίες, τις κριτικές και τις αξιολογήσεις άλλων ασθενών.

Τα δόντια σας είναι αναπόσπαστα συνδεδεμένα με την υγεία σας, γι’ αυτό και πρέπει να είστε σίγουροι ότι τα έχετε εμπιστευθεί στα σωστά χέρια!

tatoo_odontiatros.jpg