GR e banner orizontio90Χ728

Προσθετική Οδοντιατρική

prosthetiki.jpg

Η Προσθετική είναι ο κλάδος της οδοντιατρικής που ασχολείται με την αποκατάσταση κατεστραμμένων και/ή με την αντικατάσταση απολεσθέντων δοντιών (δοντιών που λείπουν) με στόχο την αποκατάσταση της λειτουργικότητας, της αισθητικής και της υγείας του στοματογναθικού συστήματος.

Η Προσθετική υποδιαιρείται σε ακίνητη και κινητή.

Ποιες είναι οι επιπτώσεις της καταστροφής ή της απώλειας ενός φυσικού δοντιού;

Η καταστροφή ή η απώλεια των φυσικών δοντιών μπορεί να οδηγήσει σε μειωμένη μασητική ικανότητα, μετακίνηση των γειτονικών δοντιών και των δοντιών του αντίθετου φραγμού, διαταραχή στη σύγκλειση (στον τρόπο που κλείνει το στόμα) και στη λειτουργία των γνάθων, καθώς και σε ποικίλου βαθμού διαταραχές της αισθητικής του στόματος και του προσώπου.

Η αποκατάσταση των κατεστραμμένων δοντιών και των πιθανών ελλείψεων με τη βοήθεια προσθετικών εργασιών εξασφαλίζει σωστή μασητική και φωνητική λειτουργία, αισθητική αποκατάσταση του προσώπου και του στόματος, καθώς και την ομαλή λειτουργία ολόκληρου του στοματογναθικού συστήματος.

Τι είναι η ακίνητη προσθετική;
Τι είναι οι στεφάνες;
Ποια είναι τα υλικά που χρησιμοποιούνται στην κατασκευή μιας στεφάνης;
Ποια είναι η διαδικασία που ακολουθείται για την προπαρασκευή ενός δοντιού προκειμένου να δεχθεί στεφάνη;
Τι είναι οι γέφυρες;
Ποιος είναι ο χρόνος ζωής μια στεφάνης ή μιας γέφυρας στο στόμα;
Τι είναι οι ενδορριζικοί άξονες;
Από τι υλικά κατασκευάζεται ο άξονας;
Τι είναι τα ένθετα και τα επένθετα;

Τα ένθετα και τα επένθετα είναι αποκαταστάσεις των οπισθίων δοντιών, που κατασκευάζονται στο οδοντοτεχνικό εργαστήριο από πορσελάνη ή ρητίνη.

Χρησιμοποιούνται αντί των κλασικών εμφράξεων (σφραγισμάτων) και οι τεχνικές που ακολουθούνται για την κατασκευή και την τοποθέτηση τους στο στόμα εξασφαλίζουν μεγαλύτερη αντοχή, τόσο στην αποκατάσταση την ίδια όσο και στα δόντια στα οποία τοποθετούνται.

Διακρίνονται σε ένθετα, επένθετα ή υπερένθετα ανάλογα με το μέγεθος τους και το μέρος του δοντιού που αποκαθιστούν.

Ποια είναι η διαδικασία για την κατασκευή ενός ενθέτου/επενθέτου;
Τι είναι οι όψεις;
Πότε τοποθετούνται όψεις στα δόντια;
Τι είναι η Κινητή προσθετική;
Τι είναι ολικές οδοντοστοιχίες;
Τι πρέπει να γνωρίζει ο ασθενής στον οποίο θα τοποθετηθούν για πρώτη φορά ολικές οδοντοστοιχίες στο στόμα;
Τι είναι η άμεση οδοντοστοιχία;
Τι είναι η επένθετη οδοντοστοιχία;
Τι είναι η μερική οδοντοστοιχία;

To Ραντεβού σας

Συμπληρώστε την ηλεκτρονική φόρμα και εύκολα, γρήγορα και με ένα μόνο κλικ προγραμματίστε άμεσα τη δική σας επίσκεψη.

Η γραμματεία μας θα σας επιβεβαιώσει την ισχύ του ραντεβού σας.

Ψηφιακές λύσεις στην Προσθετική Οδοντιατρική

Η λήψη αποτυπωμάτων αποτελεί το κρισιμότερο στάδιο της διαδικασίας κατασκευής ακίνητων προσθετικών αποκαταστάσεων.

Η παραδοσιακή μέθοδος λήψης αποτυπωμάτων παραμένει μια «δυσκίνητη» διαδικασία τόσο για τον οδοντίατρο όσο και για τον ασθενή και είναι επιρρεπής σε σφάλματα που μπορούν να υπονομεύσουν την αρτιότητα της τελικής αποκατάστασης.

Οι διαθέσιμοι σήμερα ενδοστοματικοί σαρωτές ξεπερνούν πολλούς από τους περιορισμούς και τα μειονεκτήματα των παραδοσιακών διαδικασιών αποτύπωσης, διατηρώντας παράλληλα ένα υψηλό επίπεδο ακρίβειας, γεγονός που τους καθιστά μια αποτελεσματική εναλλακτική λύση σε σχέση με τις συμβατικές τεχνικές αποτύπωσης.

Τα αρχεία που προκύπτουν από τη σάρωση αποστέλλονται στον οδοντοτεχνίτη ο οποίος σχεδιάζει και κατασκευάζει την αποκατάσταση με τη χρήση της τεχνολογίας CAD/CAM (Computer-Aided Design and Computer-Aided Manufacturing). Όπως υποδηλώνει και ο όρος πρόκειται για μια διαδικασία σχεδιασμού και κατασκευής υποβοηθούμενης από ηλεκτρονικό υπολογιστή.

Μόλις ολοκληρωθεί ο σχεδιασμός, οι τελικές αποκαταστάσεις κόβονται στο κατάλληλο σχήμα από ένα και μόνο μπλοκ του επιλεγμένου υλικού σε ένα θάλαμο κοπής και εν συνεχεία ολοκληρώνονται από τον οδοντοτεχνίτη ανάλογα με τις ανάγκες της περίπτωσης.

Ενδοστοματικός σαρωτής TRIOS της 3SHAPE

Ψηφιακό Αποτύπωμα

Ψηφιακός σχεδιασμός στεφάνης

Κατασκευή στεφάνης με χρήση CAD/CAM

Οι συσκευές ψηφιακής αποτύπωσης είναι επίσης εξαιρετικά φιλικές προς τον ασθενή αφού καταργούν τη δυσάρεστη διαδικασία λήψης αποτυπωμάτων (αντανακλαστικά εμέτου και δυσφορία από τον όγκο υλικών και δισκαρίων).

Επίσης, μειώνουν τον χρόνο παράδοσης της αποκατάστασης, επειδή αφενός η μεταφορά του αρχείου γίνεται ταχύτατα μέσω Internet και αφετέρου απλοποιούνται ή και καταργούνται κάποιες εργαστηριακές διαδικασίες.

Επικοινωνήστε με το οδοντιατρείο μας

Ενδεικτικά Περιστατικά